Mob | WhatsApp
+ (385) 98 964 8532
Radno vrijeme
Pon - Pet: 9-12h | 15-19h

Epidemija bolnih leđa.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/epidemija-bolova-u-ledjima-postaje-svjetski-problem-a-krivo-je-lijecimo/2113469.aspx

Hvala za članak mom starom pacijentu, ali ovo samo potvrđuje činjenicu koju često propagiram u svom pristupu sa pacijentima.
Iako imam različite pacijente sa različitim tegobama, oni sa križoboljama u velikoj mjeri prednjače.
Epidemija bolnih leđa nije samo kod nas izazov nego i u cijelom svijetu.
Potreban je holistički i multidisplinarni pristup prema pacijentu i najvažnije od svega, edukacija o tome što sve može praviti bolove u leđima.
Kao što sam i ranije pisao, ljudi kada osjete bolove odmah po uvjerenju i navici idu kod liječnika i traže slikanje, protuupalne blokade, normabele i brufene i truju se velikom količinom lijekova koji dokazano nisu ništa puno učinkovitiji od samog placeba. Također smatraju da se odmah moraju ići slikati ili ići na magnetsku rezonancu, s čime samo drže fokus na problemu, a ništa ne poduzimaju.
Slika nam u velikoj mjeri ne može potvrditi  trenutno stanju osobe, a često naglašavam pomažemo liječiti osobu, a ne sliku.
Naravno ako nakon sveoubuhvatnog holističkog i integarivnog pristupa prilikom kojeg nakon nekog vremena nema rezultata i postoji sumnja na nešto ozbiljnije u tom slučaju osobno smatram da nam je uvijek potrebna detaljnija obrada.
Pristup bi trebalo sagledati fizički ( stare ili akutne ozljede,  pretjerana neaktivnost, pretjerana aktivnost), psihički (negativne misli, uvjerenja), emocionalni (loši odnosi prema sebi i drugima), kemijski (mamurluk, loša prehrana, razne supstance, preparati…), što za sobom za sobom povlači  i socijalne poteškoće.
Smatram osobno da ljudima prvo i najhitnije treba biti  pitanje, što to u svom životu trebam promijeniti, a ne magnetska rezonanca?
Potrebna je edukacija ljudi, da bi se epidemija bolnih leđa smanjila, a također i cijeli zdravstveni sustav u protivnom samo ostajemo na rješavanju posljedica i simptoma.
Ali kako kaže Einstein lakše je razbiti atom nego predrasude, ali ja sam optimističan.
Nastojat ću sa svojim iskustvima iz prakse prenijeti svoja zapažanja prema sve većem broj ljudi, da toga bude sve manje.
Lijep pozdrav,
Ivan Radičev

Odgovori

Pošalji poruku
Kako Vam mogu pomoći?
Pozdrav, kako Vam mogu pomoći?